Psykoselidelser hos barn og ungdom
Ved psykoselidelser hos barn og unge kan både utredningen og behandlingen være omfattende og langvarig. Skillet mellom utredning og behandling kan ha en glidende overgang. Barn endrer seg over tid, og symptomer endrer seg både med barnets alder, men også uavhengig av den. Behandlingen består av en kombinasjon av samtalebehandling, medikamentell behandling og familiearbeid.
Henvisning og vurdering
Det er fastlege, psykolog, skolehelsetjenesten og barneverntjenesten som henviser til barne- og ungdomspsykiatrisk klinikk (BUP). Alle henvisninger skal være vurdert og underskrevet av lege, psykolog eller barnevernsleder, og det skal brukes et eget henvisnigsskjema som sendes til lokal allmennpoliklinikk.
TOPS (Tidleg oppdaging av psykose) er at lavterskeltilbud som også kan sende henvisning til BUP.
Spesialisthelsetjenesten vil på bakgrunn i prioriteringsveilederen - psykisk helsevern for barn og unge avgjøre om du har krav på behandling i spesialisthelsetjenesten. Henvisninger skal vurderes innen 10 virkedager.
Alle henvisninger skal som hovedregel vurderes i poliklinikk, men hvis innleggelse bedømmes som nødvendig bør pasienten innlegges som øyeblikkelig hjelp.
Alle henvendelser om øyeblikkelig hjelp bør skje gjennom fastlege eller via legevakten. BUP kan vurdere behov for innleggelse innen BUP sine åpningstider.
Utredning
Behandling
Målet med behandlingen er å redusere symptomene på psykose, forbedre barnet/ungdommens funksjon, og legge til rette for at dette skal vedvare. Behandlingen har fokus på mestringsområder og ressurser.
Både barnet/ungdommen og foresatte anses som brukere og skal involveres i utrednings- og behandlingsprosessen. Det er viktig at den unge tar del i og ansvarliggjøres i forhold til egen behandling, i den utstrekning han/hun orker.
Behandlingen vil som oftest bestå av:
Samtalebehandling med mål om tilfriskning, symptombedring, funksjonsbedring og mestring av symptomer
Medikamentell behandling kan være nødvendig for å redusere psykosesymptomer eller bedre søvn
Tilrettelegging av hverdagen i tett samarbeid med familie og nære omsorgspersoner, med fokus på mestring og balanse mellom tilrettelegging og utfordring
Kunnskapsbasert familiesamarbeid – inkludert psykoedukasjon, utvikling av kommunikasjonsferdigheter, mestringsstrategier og problemløsning
Tilrettelegging på skole
Tett kontakt med primærhelsetjenesten; skole, fastlege, kommunale tjenester
Oppfølging
Ungdom som har/har hatt psykose vil oftest være i behov av omfattende og langvarig oppfølging fra mange ulike instanser. Det bør vurderes behov for en individuell plan og ansvarsgruppe.
Før avslutning hos BUP-klinikk er det viktig å starte et samarbeid med aktuelle samarbeidspartnere i kommunen og primærhelsetjenesten, som kan være skolen, helsesøster, fastlege, kommunal psykiske helsetjeneste, pedagogisk psykologisk tjeneste og andre kommunale instanser.
BUP avslutter saker som hovedregel når ungdommen er 18 år. Dersom ungdommen anses å ha behov for videre behandling/oppfølging utover fylte 18 år kan det være aktuelt å overføre saken til psykisk helsevern for voksne.
Kontakt
Vestlundveien 21C
Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP)
Vestlundveien 21C
Vestlundveien 21C
5145 Fyllingsdalen