Døgnbehandling psykiatri
Døgnbehandling (innleggelse) kan brukes i perioder med behov for kontinuerlig oppfølging. Døgnbehandling er som poliklinisk behandling (behandling uten innleggelse), men den er mer intensiv, med mer omfattende og konsentrerte hjelpetiltak. Målet er å gi deg kontroll over symptomene så raskt som mulig.
Før
Innleggelse til døgnbehandling skjer i hovedsak på tre måter:
Planlagt innleggelse
Fastlegen eller poliklinikken søker om innleggelse på vegne av deg. Henvisningen skal vurderes i løpet av 10 virkedager fra den er mottatt. Pasienten og henvisende instans får tilbakemelding om hvordan henvisningen er blitt vurdert. Tilbakemelding kommer via helsenorge.no (tidligere Vestlandspasienten), brev, og i enkelte tilfeller også via telefon. Dersom det blir vurdert til at du trenger et døgnopphold, vil du bli innkalt til en innkomstsamtale.
Øyeblikkelig hjelp
Ved alvorlige symptomer som kommer plutselig kan det være aktuelt med akutt innleggelse. Det er fastlegen, legevakt eller poliklinisk behandler som vurderer om det er behov for innleggelse. Den endelige avgjørelsen skjer på DPS/sykehuset.
Tvang
Ved alvorlige lidelser kan du bli innlagt ved en psykiatrisk avdeling mot egen vilje (tvungent psykisk helsevern). Tvunget psykisk helsevern er regulert gjennom Lov om etablering og gjennomføring av psykisk helsevern (Psykisk Helsevernloven).
Loven sier blant annet at tvang bare skal brukes når ”frivillig psykisk helsevern har vært forsøkt, uten at dette har ført fram, eller det er åpenbart formålsløst å forsøke dette. ”
Under
Behandlingen som blir tilbudt ved en psykiatrisk døgnpost er stort sett den samme som ved poliklinisk behandling (behandling uten innleggelse). Målet er å få kontroll over symptomene dine så raskt som mulig.
Fordeler ved behandling i en psykiatrisk døgnpost:
- Behandlingen kan være mer intensiv enn ved poliklinisk behandling
- Du får oppfølging hele døgnet
- Du får trygge rammer rundt deg i en krevende fase av livet
Hvor lenge varer behandlingen?
Hvor lenge du har behov for døgnbehandling blir fortløpende diskutert mellom ansvarlig behandler og deg. Det bør være et mål at du og din behandler er enige.
For å skape forutsigbarhet bør prognose for utskrivingsdato settes i god tid, og heller endres senere.
Etter
Hva slags oppfølging du trenger er avhengig hvor alvorlige symptomer du har. Noen trenger tett oppfølging og behandling i poliklinikk. Andre har fått så god kontroll over symptomene at de kan få nødvendig hjelp hos fastlegen. I løpet av døgnbehandlingen blir det bestemt hva slags oppfølging du trenger videre.