Behandling
Sterilisering av kvinner
Sterilisering er en liten operasjon som hindrer evnen til å få barn. Det skjer ved at egglederene blir fjernet slik at egget ikke kan bli befruktet ved samleie. Hormonbalansen og sexlysten er upåvirket av operasjonen og du har fremdeles eggløsning og menstruasjon. Inngrepet kan ikke omgjøres. Har du den minste tvil, bør du derfor velge en annen form for prevensjon. Sterilisering hindrer graviditet, men beskytter deg ikke mot seksuelt overførbare sykdommer. Bruk kondom om du er sterilisert og har flere partnere.
Inngrepet er en alvorlig avgjørelse og du kan ikke bli gravid på vanlig måte i etterkant.
Det egner seg for kvinner som er hundre prosent sikre på at de ikke ønsker seg flere barn, og som har problem med andre former for prevensjon.
Inngrepet er sikkert og har ingen bivirkninger utover de som kan eksistere ved enhver kikkhullsoperasjon. Inngrepet er regnet som hundre prosent sikkert, men også ved denne metoden kan det i sjeldne tilfeller skje svikt.
Sterilisering kan utføres hos ikke-gravide, i forbindelse med andre gynekologiske operasjoner (som for eksempel ved keisersnitt). Operasjonen blir da utført på gynekologisk eller kirurgisk avdeling på sykehus.
Pasientbetaling for sterilisering er i dag kr 6079 for kvinner.
Samtykke
Du må vurdere grundig, fritt og uavhengig om sterilisering er den beste måten for deg å hindre uønsket svangerskap på. Bestemmer du deg for å bli sterilisert, må du undertegne skjemaet "Begjæring om sterilisering", der du også stadfester å ha fått informasjon om inngrepet. Legen skriver deretter en henvisning til det sykehuset eller til den privatpraktiserende spesialisten som skal utføre steriliseringen, og sender skjemaet med underskriften din dit.
Legen som utfører operasjonen, skal på forhånd forvisse seg om at du har fått informasjon om inngrepet, eventuelt gi den selv. Ventetiden for å bli sterilisert varierer fra sykehus til sykehus.
Selv om du har underskrevet begjæringen om å bli sterilisert, kan du når som helst ombestemme deg før operasjonen. Husk i så fall å avbestille timen for inngrepet.
Henvisning og vurdering
Ønsker du å bli sterilisert, kan du kontakte legen din eller en klinikk som gir prevensjonsveiledning. I noen tilfeller kan også legen ta opp spørsmålet med deg. Legen skal opplyse deg om hvordan operasjonen blir utført og om risikoen i forbindelse med å la seg sterilisere. Legen vil også fortelle deg om andre prevensjonsmetoder som kan være aktuelle.
Ved spesielle medisinske tilstander kan inngrepet bli dekket av sykehuset.
Før
Før inngrepet kan gjøres, må du skrive under på et krav om sterilisering. Dette kan gjøres hos fastlegen, eller ved oppmøte for journalopptak.
Som regel får du time til journalopptak og undersøkelse noen uker før inngrepet, og deretter får du tid til selve operasjonen som blir gjennomført som dagkirurgisk inngrep.
Du møter fastende om morgenen, blir operert, og så reise hjem om ettermiddagen eller kvelden samme dag.
Faste
Før operasjonen/undersøkelsen må du faste. Hvis du ikke møter fastende, kan det hende vi må avlyse/utsette timen.
De siste 6 timene før operasjon/undersøkelse skal du ikke spise mat eller drikke melk/melkeprodukter. De siste 2 timene skal du unngå tyggegummi, drops, snus og røyk. Frem til 2 timer før kan du drikke klare væsker: Vann, saft, juice uten fruktkjøtt, brus, te og kaffe uten melk. Du kan svelge medisiner med et lite glass vann inntil 1 time før, og pusse tenner og skylle munnen når som helst.
- Mat og melk/melkeprodukter: Stoppes 6 timer før
- Klare væsker, tyggegummi, drops, røyk og snus: Stoppes 2 timer før
Hvis du likevel har spist eller drukket utenom de tidene som står her må personalet få vite det. Før enkelte inngrep skal du drikke en bestemt mengde næringsdrikk.
Hvis andre regler gjelder for deg, vil du få beskjed om dette
Under
Operasjonen blir gjort i narkose som kikkhullsoperasjon.
Egglederene blir fjernet, slik at egget ikke kan komme fra eggstokken gjennom egglederen til livmoren. Egget kommer ut i bukhulen, løser seg opp og forsvinner. På denne måten kan sædcellene ikke nå egget, og egget blir ikke befruktet.
Etter
Du kan reise hjem samme dag som du er operert.
Du kan forvente litt smerte i noen dager etter operasjonen, men de avtar for hver dag som går. Dette er som regel skuldersmerter og smerter i mellomgulvet, forårsaket av CO2-gassen som blir brukt under operasjonen. Noen kan få forbigående temperaturstigning første kvelden og natten.
Alvorlige komplikasjoner (skade på indre organ som blodkar, tarm og urinblære) er svært sjeldne. Noen får sårinfeksjon i hud.
Kontakt
Vestlundveien 23
Dagkirurgisk avdeling
Oppmøtested
Adresse
- I dag 07:00 - 15:00
Vestlundveien 23
Vestlundveien 23
5145 Fyllingsdalen